Tuesday, February 23, 2016

6 Ciri-ciri Komplikasi Atau Penyakit Akibat Kencing Manis

Seperti yang kita ketahui akibat dari organ pankreas tidak berfungsi atau tersekat-sekat di tubuh manusia akan mengakibatkan penyakit kencing manis atau diabetes .

Akibat dari tidak berfungsinya organ ini iaitu pankreas , berikut adalah ciri-ciiri ancaman penyakit atau komplikasi penyakit yang akan di tanggung oleh penghidap akibat kencing manis atau diabetes yang tidak di kawal . Ancaman ini mahu atau tidak akan berlaku kepada penghidap bergantung kepada masa dan waktu sahaja mungkin 1 ,2 , 3 atau beberapa tahun akan mengalami ancaman merbahaya ini  Dengan ancaman ini penghidap kencing manis wajib menyemak kadar gula setiap hari dan sentiasa memperbaiki kesihatan mereka setiap hari dengan menjaga tabiat atau corak pemakanan jika dahulu nya kerap megambil makanan atau minuman yang manis sekarang wajib di kurangkan sama sekali.

Antara ciri-ciri komplikasi atau penyakit di bawah ini , perkara pertama yang akan di rasai adalah pada sistem saraf .Sistem saraf ini pada mulanya rasa seperti kebas-kebas kemudian kadang kala akan mendatangi seperti di cucuk-cucuk di bahagian tapak kaki .Pada keadaan ini pesakit perlu mendapat rawatan dengan segera dan perlu berhati-hati dalam pemilihan kasut , yang paling penting elak dari berlakunya apa-apa keadaan tekanan pada kaki .

Photobucket

Kebanyakan kes-kes yang berlakunya luka di bahagian kaki akibat dari salahnya dalam pemilihan kasut dan berlakunya tekanan pada kaki.


Dengan salahnya memilih kasut kaki bermungkinan akan melecet ataupun terkena benda-benda yang keras ketika berjalan .Bila keadaan ini , waktu ini pesakit akan beranggapan ini perkara biasa tetapi lama kelamanan kaki yang melecet tadi tidak sembuh malah berlakunya nanah kemudian terbentuknya luka. Yang paling menakutkan luka ini semakin hari bila di cuci di rawat semakin besar dan ada yang menjadi hitam di sekeliling luka atau di bahagian lain. Jika luka di tapak kali , tetapi berlaku nya bahagian ibu jari kaki atau antara ank-anak jari bertukar warna malah ada yang sudah kehitaman .Ini di namakan sel-sel hitam di bahagian kaki telah menjadi gangren atau sel-sel telah mati .
Jika tabiat pemakanan ini tidak di kawal akan mempercepatkan berlakunya ancaman yang paling menakutkan adalah akan berlaku pemotongan anggota terutaman kaki dan tangan. Contoh kaki di image di bawah adalah kaki pesakit kencing manis yang tidak boleh di selamatkan lagi.Antara ancaman yang di takuti oleh penghidap kencing manis adalah kerosakan buah pinggang yang berlalu lebih awal. Mengikut statistik di hospital kerajaan 90% dari pesakit buah pinggan yang menjalani DIALISIS adalah di kalangan penghidap kencing manis . Pesakit kencing manis yang mengalami kerosakan buah pinggan mengikut statistik , pesakit ini merupakan juga pesakit menghidap DARAH TINGGI yang tidak terkawal. Oleh demikian kepada pesakit kencing manis wajib memperbaiki tabiat pemakanan dan corak kehidupan yang lebih sihat bagi mengelakkan keadaan seperti yang di jelaskan diatas.


No comments:

Post a Comment